“Mbo dé plek om cultuurverandering seksueel grensoverschrijdend gedrag vorm te geven”

Bestuurders, docenten, studenten en ondersteunend personeel van meer dan vijftig mbo-instellingen hebben vandaag gewerkt aan een gerichte aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het mbo: op school, in de opleiding en tijdens de stage. Samen met de MBO Raad en Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer lanceren zij tijdens deze dag een aanpak met zestien actiepunten om een veilige omgeving te creëren voor iedereen op het mbo.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt veel voor in de leeftijd van mbo’ers: op het mbo geeft 61% van de meisjes en 24% van de jongens aan dat ze ooit seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. De meerderheid heeft (ook) fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt: 51% van de vrouwelijke mbo’ers en 18% van de mannelijke. Dit wil zeggen dat zij zijn gedwongen tot seksuele handelingen en/of zoenen, aanraken, aftrekken of vingeren, orale, vaginale of anale seks tegen de wil, zo blijkt uit cijfers van Rutgers.

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer: “Tijdens je bijbaan of stage seksueel grensoverschrijdende opmerkingen moeten verduren, nageroepen worden op straat, ongewenst aangeraakt worden tijdens het uitgaan: het is vooral voor de meiden aan de orde van de dag. Het maakt dat ze zich onveilig voelen en niet vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat maakt indruk, ook op de jongens, blijkt uit de gesprekken die ik heb gevoerd op verschillende mbo-instellingen. Daarom zie ik het mbo als een vliegwiel voor de maatschappelijke cultuurverandering: als we deze jongeren bewust maken en een veilige leeromgeving bieden, waarin ze zich durven uitspreken, kunnen zij dat ook op straat, in de kroeg of de sportclub. Voor zichzelf of voor een ander. En straks ook op de werkvloer.”

Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin: “Het mbo is niet alleen een plek waar jongeren een vak leren, maar ook waar zij tijdens burgerschapslessen en stages de normen en waarden van onze samenleving meekrijgen. Het bespreekbaar maken en aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag is daar ook een onderdeel van. Als mbo-sector nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier actief tegen op te treden en een veilige leeromgeving te creëren.”

Onbesproken

Uit onderzoek blijkt dat bijna alle docenten het belangrijk vinden om het over dit onderwerp te hebben, bijvoorbeeld bij het vak Burgerschap en Loopbaan. In de praktijk geeft minder dan de helft van de docenten aan dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Hamer en de MBO Raad willen ze daar meer hulp bij geven. Hamer: “Het mbo is de grootste opleider, daar wordt de basis gelegd voor integer gedrag op vele werkvloeren. Juist ook in sectoren waar seksueel grensoverschrijdend gedrag veel voorkomt, denk aan de zorg, bouw & techniek en de horeca. Bij beroepsopleidingen waar fysieke nabijheid onderdeel is van het werk, is aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag een vereiste. We kunnen jongeren niet onvoorbereid de werkvloer opsturen. In onderzoek en gesprekken die we voeren, geven de jongeren aan dat zij op hun leerwerkplek (seksueel) grensoverschrijdend gedrag sneller door de vingers zien om hun carrièrekansen niet te verkleinen.”

Beeld: ©RCGOG

Wegwijzer

De conferentie vond plaats op een toepasselijke plek: Leerhotel Het Klooster in Amersfoort, waar mbo-studenten het horecavak leren. Tijdens het slot van de conferentie, die werd georganiseerd op initiatief van de Regeringscommissaris en de MBO Raad in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen, stond een grote wegwijzer op het podium, vormgegeven en gebouwd door studenten van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Met op de pijlen de belangrijkste actiepunten uit de diverse werksessies. De ruim 200 aanwezige professionals en studenten hebben zich gecommitteerd aan de wegwijzer en daarmee aan de uitvoering van de actiepunten in hun eigen onderwijsinstelling. Binnen nu en een half jaar komen de MBO Raad en de Regeringscommissaris met een vervolgplan.